Kontakt:

Email:
info@taendstikmuseum.dk eller
forlagmoller@gmail.com

Telefon:
29736647
28782869

For køb af bogen SVOVLSTIKKERNE -
en glemt industrihistorie
-
Bogen er desværre udsolgt - men kan lånes på bibliotekerne.
Vi håber at kunne udgive en 2. udgave som e-bog i løbet af 2019, hvor vi har opdateret informationerne i 1.-udgaven.


Læs mere om bogen her
OM MUSEET
Nedenunder kan du læse om mit museum og min interesse for tændstikshistorien. Du kan endvidere vælge at se en udsendelse fra Kanal Roskilde om bogen Svovlstikkerne - en glemt industrihistorie samt om museet og min interesse.

Jeg begyndte at samle tændstikæsker og -etiketter i 1962. Som mange andre drenge begyndte jeg at samle på frimærker, men jeg havde en alvorlig konkurrent i min storebror, der altid fik "tilranet" sig de bedste, begyndte jeg at samle tændstikæsker i stedet. Det var dog ikke kun æsker og etiketter, der interesserede mig, hurtigt begyndte jeg også at få interesse for produktionen, historien og menneskene omkring fabrikkerne.

Min samling voksede støt og roligt og efter at have samlet i mere end 45 år fik jeg lyst til at åbne et museum. Dette var blevet muligt, da der med i det lejemål vi boede i, var yderligere et par erhvervslokaler. I løbet af foråret 2009 indrettede jeg museet med udgangspunkt i en tidslinje over de danske tændstikfabrikker og ud fra denne fortalte jeg i små sekvenser historien fra de forskellige fabrikker. I montre udstillede jeg etiketter og tændstikæsker i tilknytning til samme fabrikker. Museet blev omtalt i en del medier og magasinet Highways bedømte mit museum som det bedste lille museum i Danmark.

Da lejemålet blev for stort i forbindelse med at vores børn flyttede hjemmefra, valgte vi at flytte til noget mindre. Jeg var i en længere periode på udkig efter egnede lokaler til at flytte museet ind i, men desværre har det ikke været muligt at finde lokaler, der er til at betale, så jeg har p.t. måtte indskrænke mit museum til et enkelt lille  værelse i rækkehuset.

Da jeg udelukkende havde museet for at dele ud af min viden om tændstikker fortælle en del af dansk industrihistorie, som ingen andre havde gjort på daværende tidspunkt, valgte jeg at ændre museets hjemmeside til et virtuelt museum.

Efter flere gange havde bistået filmselskaber, TV og andre museer i spørgsmål om tændstikker, blev jeg i efteråret 2009 opfordret af Den gamle By i Århus til at skrive en bog om den danske tændstikindustri, da der "kun" fandtes separate fortællinger om enkelte fabrikker og løsrevne fragmenter af tændstikindustriens historie. Jeg forelagde idéen for min bror, og da han i 2010 gik på efterløn besluttede vi os for at kaste os over projektet.
Efter besøg på arkiver over det meste af Danmark og gennemtrævling af stabler af arkivalier, hvor vi fandt frem til og kopierede hen ved 25.000 sider relevante dokumenter for vores historie, kunne vi i september måned udgive vores egen bog fra vores eget dertil etablerede forlag.

Bogen som vi har valgt at kalde "Svovlstikkerne - en glemt industrihistorien" er blevet på i alt 444 sider, hvor vi har udvalgt ca. 180 illustrationer, heraf ca. 25 i farver.

Da den gamle hjemmeside var meget besværlig at vedligeholde og da jeg nu besad en meget større viden om tændstikkerne, har jeg valgt at renovere mit virtuelle museum, så det dels vil være muligt at fortælle korte resumeer om de enkelte fabrikker, samt berette om noget af det vi ikke i første omgang kunne finde plads til i bogen.

I vores søgning på arkiverne, var der flere gange vi stødte på oplistede arkivalier, som man ikke kunne finde, men da disse efter afslutningen af bogen er dukket frem af arkiverne og blevet tilgængelige, vil jeg også benytte det renoverede museum til at fortælle nogle af de nye historier der er dukket frem og vise nogle af de billeder, man ellers ikke mente at være i besiddelse af.

Men selv om vi har været en masse materiale igennem er der selvfølgelig stadig meget jeg ikke ved, så skulle du ligge inde med viden, du ikke mener er fortalt, eller være noget på siderne, som du mener er forkert, vil jeg selvfølgelig meget gerne høre herom, så jeg kan supplere eller rette siderne.

Jeg håber at du vil få en sjov og interessant oplevelse og kan kun opfordre til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller andet i forbindelse med tændstikker, tændstikæsker og tændstikindustriens historie.

Med venlig hilsen
Hans-Henrik Møller-Andersen
    HISTORIE     FABRIKKER     REKLAMER     GROSSISTER     TEKNIK     MERE VIDEN     OM MUSEET     NYHEDER
DET DANSKE TÆNDSTIKMUSEUM